De weg naar succes

win-fail
Nederlanders zijn trots op de uitspraak “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. En er is er nog zo een, als je hoofd niet boven het maaiveld uitsteken. Binnen de lijntjes blijven, niet te veel opvallen. En zo worden we opgevoed. Hieruit volgt ook dat veel mensen denken dat mislukken een verkeerde afslag is geweest, en dat je persoonlijk een mislukking bent. Snel weer onder de radar duiken en maar normaal doen als iedereen om je heen.

In Amerika ligt dit anders, als je daar nooit onderuit bent gegaan, dan doe je het niet goed. Juist onderuit gaan betekent dat je lef hebt, grenzen opzoekt en durft. Je moet een paar keer onderuit zijn gegaan om te leren en beter te worden. Als je, nadat je onderuit bent gegaan, weer weet op te staan, dan tekent dit jouw karakter.

Het is niet zo dat ik onderuit gaan wil aanmoedigen, maar wel wil pleiten dat het niet moet worden afgestraft. De weg naar succes is niet een kwestie van de juiste afslag kiezen. De weg naar succes is een weg met vallen en weer opstaan. Van mij een buiging voor iedereen die kansen ziet en aangrijpt, die probeert en leert. Die durf hebben om hun hoofd boven het maaiveld uit te steken. En een hard onder de riem te steken: is het mislukt? Sta op, leer van je fouten en probeer opnieuw!